IBS چیست؟
IBS همچنین به عنوان روده بزرگ تحریک پذیر ، کولیت مخاطی و کولیت اسپاسمی شناخته می شود. این یک بیماری جدا از بیماری التهابی روده است و به سایر بیماری های روده مربوط نمی شود. IBS گروهی از علائم روده است که به طور معمول در کنار هم اتفاق می افتد. علائم از نظر شدت و مدت زمان از فردی تا فرد دیگر متفاوت است.با این حال ، آنها حداقل به مدت ۳ ماه و به میزان حداقل سه روز در هر ماه دوام می آورند.IBS در بعضی موارد می تواند باعث آسیب روده شود. اگرچه ، رایج نیست.IBS خطر ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش را افزایش نمی دهد ، اما هنوز هم می تواند تأثیر قابل توجهی در زندگی شما داشته باشد.
علائم IBS
علائم IBS معمولاً شامل موارد زیر است:گرفتگی و انقباظدرد شکمنفخ و گازیبوستاسهالعلائم IBS همیشه پایدار نیست. علائم می توانند از بین بروند و مجدد برگردند. با این حال ، برخی از افراد علائم را به طور مداوم دارند.
علائم IBS در خانمها
زنان ممکن است در طول زمان قاعدگی دچار علائم شوند یا در این مدت ممکن است علائم بیشتری داشته باشند. زنان یائسه نسبت به زنانی که هنوز قاعدگی را تجربه میکنند علائم کمتری دارند. همچنین برخی از زنان گزارش داده اند که برخی علائم در دوران بارداری افزایش می یابد.
علائم IBS در مردان
علائم IBS در مردان همان علائم در زنان است. با این حال ، تعداد کمی از مردان علائم خود را گزارش کرده و به دنبال معالجه هستند.
درد در IBS
درد IBS ممکن است به شکل احساس گرفتگی و کرامپ باشد. همراه با این گرفتگی ، حداقل دو تجربه زیر را نیز خواهید داشت:
- مقداری تسکین درد بعد از حرکت روده
- تغییر در حرکات چند وقت یکبار روده
- تغییر در ظاهر مدفوع شما
تشخیص IBS
پزشک ممکن است بتواند براساس علائم شما ، IBS را تشخیص دهد. آنها همچنین ممکن است یک یا چند مرحله زیر را برای رد سایر علل احتمالی علائم شما انجام دهند:
- داشتن رژیم غذایی خاص یا قطع کردن گروه های غذایی خاصی برای یک دوره تا هرگونه حساسیت غذایی را رد کنند
- آزمایش و بررسی نمونه مدفوع برای رد کردن عفونت
- آزمایش خون انجام شده است تا بیماری کم خونی را بررسی کرده و بیماری انسداد آن را کنترل کند
- انجام آزمایش خون تا بیماری کم خونی را بررسی کرده و بیماری سلیاک را رد کنند
- انجام کولونوسکوپی
معمولاً پزشک برای اطمینان از اینکه علائم شما در اثر کولیت ، بیماری التهابی روده (بیماری کرون) یا سرطان ایجاد نشده باشد کولونوسکوپی را تجویز می کند.
درمان IBS
هیچ درمانی برای IBS وجود ندارد. درمان با هدف تسکین علائم انجام می شود. در ابتدا ممکن است پزشک معالج، شما را ملزم به تغییراتی در سبک زندگی کند. این “داروهای خانگی” معمولاً قبل از استفاده از دارو پیشنهاد می شوند.
داروهای خانگی برای IBS
برخی از داروهای خانگی یا تغییر در شیوه زندگی ممکن است به شما در تسکین علائم IBS بدون استفاده از دارو کمک کند. نمونه هایی از این تغییرات سبک زندگی عبارتند از:
- شرکت در ورزش بدنی منظم·
- قطع نوشیدنی های کافئین دار که روده ها را تحریک می کند·
- خوردن وعده های غذایی کوچکتر·
- به حداقل رساندن استرس ·
- مصرف پروبیوتیک (باکتریهای “خوب” که به طور معمول در روده ها وجود دارد) برای کمک به تسکین گاز و نفخ است·
- اجتناب از غذاهای سرخ شده یا تند
تغذیه در IBS
برای برخی از افراد ، تغییرات رژیم غذایی می تواند در کاهش علائم بسیار مفید باشد. از آنجا که علائم IBS در افراد مبتلا به این بیماری متفاوت است ، رویکردهای مربوط به تغییرات رژیم غذایی باید متفاوت باشد. (در مطلب بعد، در مورد بایدها و نبایدهای غذایی IBS بحث خواهیم کرد)
دارو درمانی IBS
اگر علائم شما از طریق داروهای خانگی مانند شیوه زندگی یا تغییرات رژیم غذایی بهبود نیابد ، پزشک ممکن است استفاده از داروها را پیشنهاد کند. افراد مختلف می توانند به یک دارو مشابه، پاسخ متفاوتی بدهند ، بنابراین ممکن است شما برای یافتن داروی مناسب خود، نیاز به همکاری با پزشک دارید.مانند سایر داروها ، هنگام بررسی داروهای جدید ، مهم است که به پزشک خود سابقه دارویی، از جمله داروهای گیاهی، داروهای بدون نسخه و دیگر داروهای مصرفی خود را بگویید. این به پزشک شما کمک می کند تا از تجویز هرگونه دارویی که می تواند با آنچه در حال حاضر مصرف می کنید ، در تداخل باشد جلوگیری کند.
برخی از داروها برای درمان تمام علائم IBS استفاده می شوند ، در حالی که برخی داروها بر روی علائم خاص متمرکز شده اند. داروهایی که استفاده می شوند شامل داروهایی برای کنترل اسپاسم عضلات ، داروهای ضد یبوست، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای برای کاهش درد و آنتی بیوتیک ها هستند. اگر علائم اصلی IBS شما یبوست باشد ، لیناکلوتید و لوبیپروستون دو دارو هستند که توسط کالج آمریکایی گوارشی (ACG) توصیه می شود.
چه عواملی باعث IBS می شوند؟
اگرچه روش های زیادی برای درمان IBS وجود دارد ، اما علت دقیق IBS ناشناخته است. علل متنوع احتمالی ، جلوگیری از IBS را دشوار می کند. فرآیندهای بدنی درگیر در IBS نیز می تواند متفاوت باشد ، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:·
- حرکات آهسته یا اسپاسمی روده بزرگ ، باعث گرفتگی دردناک می شود·
- سطح غیرطبیعی سروتونین در روده بزرگ ، بر تحرک و حرکات روده تأثیر می گذارد·
- بیماری سلیاک خفیف که به روده ها آسیب می رساند و می تواند باعث علائم IBS شود
علت های IBS
برای بسیاری از افراد ، کلید مدیریت علائم IBS جلوگیری از محرک هاست. برخی از غذاها و همچنین استرس و اضطراب می توانند محرک علائم ابتلا به سندرم IBS برای بسیاری از افراد باشند.برخی از غذاها برای بسیاری از مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر،محرک رایج به شمار می آیند. با این حال ، برخی از این غذاها ممکن است تأثیر بیشتری بر شما داشته باشد تا سایرین.شناخت شرایطی که می تواند موجب استرس و اضطراب شما شود. این می تواند به شما فرصت دهد تا در صورت امکان از این موقعیت ها جلوگیری کنید یا راهکارهایی را برای محدود کردن استرس و اضطراب بدست آورید.
IBS همراه با استرس
حرکت اتوماتیک یا تحرک دستگاه گوارش شما تا حد زیادی توسط سیستم عصبی کنترل می شود. استرس می تواند روی اعصاب شما تأثیر بگذارد و سیستم گوارشی شما را بیش از حد تحت تأثیر قرار دهد. اگر IBS داشته باشید ، روده بزرگ ممکن است بیش از حد به یک اختلال جزئی در دستگاه گوارش شما پاسخ دهد. همچنین اعتقاد بر این است که IBS تحت تأثیر سیستم ایمنی بدن است که آن نیز تحت تأثیر استرس است.
IBS همراه با کاهش وزن
IBS بر وزن همه افراد مبتلا به این بیماری تأثیر نمی گذارد. با این وجود اگر برای پیشگیری از علائم ، به اندازه ی کافی غذا نخورید، می تواند منجر به کاهش وزن شود. زیرا درد و گرفتگی ممکن است اغلب بعد از خوردن غذا ایجاد شود. اگر اسهال مکرر یکی از علائم شما باشد ، ممکن است بدن شما از مواد غذایی که می خورید ، تمام مواد مغذی را دریافت نکند. در نتیجه این نیز ممکن است موجب کاهش وزن شما شود.
IBS همراه با اسهال
IBS همذاه با اسهال نوع خاصی از IBS است. این در درجه اول بر روده بزرگ شما تأثیر می گذارد. علائم شایع IBS با اسهال شامل مدفوع مکرر و حالت تهوع است. بعضی از افراد مبتلا به IBS همراه با اسهال ، گاهاً کنترل روده خود را از دست می دهندو
IBS همراه با یبوست
IBS با یبوست نوعی از IBS است که به طور معمول در بزرگسالان تأثیر می گذارد. مدفوعهایی که به سختی دفع شده و اجابت مزاج دیر به دیر اتفاق می افتد به عنوان یبوست تغریف می شود که از شایعترین علائم IBS است.